20. Zlatna kuna

Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Dobitnik nagrade Zlatna kuna u kategoriji:

Banke

Erste&Steiermärkische Bank d.d. ima više od 785.000 klijenata. U prošloj je godini nastavila dugogodišnji trend kvalitetnog i stabilnog poslovanja. Prateći potrebe građana, malih i srednjih poduzetnika te velikih gospodarskih subjekata, Banka je povećala svoje tržišne udjele u segmentu kreditiranja. Prema podacima HNB-a, tržišni udio Banke u ukupnim kreditima porastao je tijekom 2012. s 14,1 posto na 14,9 posto. U segmentu kreditiranja ukupnog gospodarstva tržišni udio povećan je s 14,3 posto na 15,5 posto, u segmentu kreditiranja poduzeća s 14,6 posto na 15,9 posto, dok je i u kreditiranju stanovništva ostvaren blagi porast s 13,9 posto na 14,0 posto.

Banka je nastavila financirati zdrave i isplative projekte koji potiču razvoj realnog sektora i rast zaposlenosti u tom segmentu. Svjesna da je nezaposlenost jedan od gorućih problema Hrvatske, tijekom 2012. proširila je projekt mikrofinanciranja na ukupno tri hrvatske regije. Osim Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, obuhvaćene su Bjelovarsko-bilogorska županija s Gradom Križevcima te Primorsko–goranska i Ličko-senjska županija.

Tijekom 2012. posebnu pažnju Banka je pridala daljnjem razvoju tržišta kapitala u Hrvatskoj. Prvi put uvedena je mogućnost trgovanja certifikatima na Zagrebačkoj burzi, a da je takav proizvod bio potreban govori i podatak da je ukupan volumen trgovanja certifikatima od uvođenja krajem rujna 2012. pa do 1. veljače  2013. iznosio 63,8 milijuna kuna, što je činilo oko 5,23 posto redovitog i 4,25 posto ukupnog prometa na ZSE. Uvođenje certifikata rezultat je kvalitetne suradnje Erste banke i Erste Group Bank AG kao izdavatelja, Zagrebačke burze, Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, regulatora i ostalih sudionika tržišta kapitala. Erste banka je krajem 2012. dobila nagradu Zagrebačke burze za poseban doprinos tržištu kapitala u Hrvatskoj.

Nakon usluge Slikaj i plati za pametne telefone, 2012. uvedena je i usluga Prisloni i plati čime je beskontaktno plaćanje omogućeno na više od 1100 prodajnih mjesta u Hrvatskoj.

Osobnim pristupom, kvalitetnom savjetodavnom uslugom i inovativnošću Erste banka prati globalne trendove te kontinuirano radi na proširenju palete proizvoda za klijente, čime podiže kvalitetu usluge na hrvatskom bankarskom tržištu. Erste banka i u idućem razdoblju očekuje nastavak pozitivnih kretanja, uz zadržavanje visoke efikasnosti i fleksibilnosti prilagodbom potrebama tržišta.

Erste&Steiermärkische Bank d.d.
Jadranski trg 3a
HR-51000 Rijeka
Tel.: +385 (0)62 375-000
Fax: +385 (0)62 376-000
E-mail: erstebank@erstebank.hr
www.erstebank.hr