20. Zlatna kuna

Hrvatska poštanska banka d.d.

Nominacija u kategoriji:

Banke

Hrvatska poštanska banka (HPB) danas je uspješna i stabilna financijska institucija koja kontinuirano razvija nove proizvode, poboljšava kvalitetu usluga, širi poslovnu mrežu i distributivne kanale te povećava udjele u svim segmentima bankarskog poslovanja. Posljednje tri godine HPB raste brže od bankarskog tržišta, a udio u ukupnoj aktivi krajem 2012. godine povećala je na 4,3 posto.

Tijekom 2012. HPB je posebnu pažnju posvetila gospodarstvu s naglaskom na izvoznike koji imaju značajnu ulogu u pokretanju ekonomskog rasta. Nova linija Kredit s putovnicom konkurentnim kamatnim stopama i dugom ročnošću predstavlja kvalitetno rješenje za financiranje izvoznih poslova hrvatskih poduzetnika. Iako je danas u Hrvatskoj samo 7,5 posto izvozno orijentiranih tvrtki, skoro 23 posto HPB-ovih kredita trgovačkim društvima koja nisu u državnom vlasništvu čine krediti izvoznicima. Osim toga, HPB aktivno sudjeluje u brojnim programima za razvoj gospodarstva u suradnji s drugim institucijama, posebno s Hamag Investom i HBOR-om.

HPB je tijekom prošle godine građanima omogućila povoljnije uvjete štednje i kreditiranja potvrđujući značaj sektora građanstva u svojoj poslovnoj strategiji. Kao rezultat povećanja broja klijenata, Banka bilježi rast depozita stanovništva za 4,1 posto te rast bruto kredita za 13,6 posto, uz skok stambenih kredita od 27,6 posto.

Banka je 2012. klijentima ponudila nove usluge elektroničkog bankarstva, karticu na rate, dječju štednju Kockica, koja je postala iznimno popularna, te nekoliko novih kreditnih linija s naglaskom na kunsko kreditiranje i nastavak afirmacije domaće valute. Tržišnim udjelom od 10,3 posto u ukupnom broju tekućih računa građana, HPB je danas četvrta banka u Hrvatskoj.

S pet novih poslovnica u 2012. HPB ima ukupno 60 poslovnih jedinica i  prisutna je u gotovo svim regijama RH. Uz vlastitu poslovnu mrežu i ponudu usluga u više od 1000 poštanskih ureda HPB je najdostupnija banka na domaćem tržištu.

Hrvatska poštanska banka d.d.
Jurišićeva 4
HR-10000 Zagreb
Tel.: +385 (0)1 4804-400
Fax: +385 (0)1 4810-773
E-mail: hpb@hpb.hr
www.hpb.hr