20. Zlatna kuna

OTP banka Hrvatska d.d.

Nominacija u kategoriji:

Banke

OTP banka Hrvatska d.d. dio je najveće autohtone financijske grupacije u srednjoj i istočnoj Europi, proizašle iz najjače mađarske banke. Po podacima HNB-a za 2012. sedma je banka na hrvatskom tržištu po ostvarenoj dobiti, a osma po veličini aktive s ukupnom aktivom od 13,4 milijarde kuna. Sjedište Banke je u Zadru, a poslovnim centrima umrežen je ostatak Hrvatske.

OTP banka uspješna je i ugledna institucija koju su njeni klijenti, bankarski i financijski stručnjaci te šira javnost prepoznali kao mladu i fleksibilnu Banku s jakim tradicionalnim uporištem u regijama iz kojih je proizašla – od jadranske obale do kontinentalnih središta. Regionalni pristup očituje se u snažnom usmjerenju na poslovanju s građanima, financiranje lokalnih projekata te razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Iza OTP banke još je jedna uspješna poslovna godina obilježena dobrim poslovnim rezultatima i daljnjim razvojem inovacija u proizvodima i uslugama. Uz već poznat uspjeh Web prepaid kartice Banke, prepoznate kao primjer dobre prakse, prošle godine OTP banka prva je u Hrvatskoj omogućila transakcije beskontaktnom debitnom karticom zahvaljujući inovativnoj PayPass tehnologiji. Osim toga, Banka je prva prošle godine uvela slanje PIN-a SMS-om. U 2012. omogućena je i aktivacija aplikacije m-token za mobilne uređaje.

Unatoč teškim gospodarskim prilikama, OTP banka u protekloj godini bilježi rast ukupne bilance više od 4 posto te porast operativne dobiti od 9 posto. Banka je u 2012. povećala tržišni udjel i zabilježila daleko bolje rezultate od tržišnog prosjeka. Treba naglasiti da Banka bilježi stalni rast tržišnog udjela u segmentu kreditiranja građana od 2004. godine.

OTP banka ima razvijen sustav društvene odgovornosti pod nazivom »Zeleno svjetlo za… «. U okviru tog programa Banka je prošle godine prvi put organizirala javni natječaj za dodjelu donacija na kojem je odabrano 30 projekata. Također, Banka je u protekloj godini izdvojila gotovo 600.000 kuna za stipendiranje mladih ljudi slabijeg imovinskog stanja kako bi im se osigurali bolji uvjeti školovanja. Taj projekt Banka već tradicionalno provodi u suradnji sa županijama, gradovima i općinama na čijem području djeluje.

OTP banka Hrvatska d.d.
Domovinskog rata 3
HR-23000 Zadar
Tel.: +385 (0)62 201-555
Fax: +385 (0)62 201-950
E-mail: info@otpbanka.hr
www.otpbanka.hr