Vinarija Trdenić, Sisak

Škrlet Trdenić – kvalitetno vino

Vinarija Trdenić
Olivera Potzla 24, Sisak


Tel: 044/ 679-797
Fax: 044/ 520-096
vinarija@vinarija-trdenic.hr
www.vinarija-trdenic.hr/
Škrlet - kvalitetno vino Sinonimi su za ovaj kultivar ovnek žuti, ovnek slatki, škrlet tusti, škrtec itd. Autohtoni je kultivar Moslavine i Pokuplja, a proširen je i na Vukomeričkim goricama i na području Prigorja. Vino je bistro, svijetložućkaste boje s nijansama zelene, dobre kakvoće, ali ponajprije od zdravog i zreloga grožđa s dobrih južnih položaja. Nakupljanje šećera u bobicama grožđa uglavnom nije veliko, obično oko 16 posto, samo u iznimno dobrim godinama na određenim položajima može nakupiti i do 18 posto šećera, ali je zato ukupna kiselost dosta visoka, od 8 do 11 g/l. Kvalitetno vino Škrlet odlikuje nizak sadržaj alkohola (9,7 – 11,5 vol.%) i nešto viši sadržaj ukupnih kiselina (5,4 – 8,0 g/l) što ga čini osvježavajućim, pitkim i laganim vinom. Vino je puno, zaobljeno, kiselkasto, lagano cvjetnog mirisa, s izraženom finom, nježnom, nenametljivom specifičnom sortnom aromom. Najbolje ga je posluživati i uživati u njemu uz sve vrste ribljih jela, jela od bijelog mesa i tjestenine te uz pikantna jela, temperatura serviranja je 10 – 12 °C.