20. Zlatna kuna

Harburg – Freudenberger Belišće d.o.o.

Nominacija u kategoriji:

Velika trgovačka društva

Harburg – Freudenberger Belišće d.o.o. iz Belišća osnovana je 1998. godine kao zajednička tvrtka Krupp Elastomertechnik GmbH i Belišća d.d., a danas je u stopostotnom vlasništvu grupe Harburg – Freudenberger koja pripada grupi Possehl iz Lübecka.

HF Belišće proizvodi strojeve za proizvodnju automobilskih guma, a glavni je proizvod preša za vulkanizaciju automobilskih guma, posljednji stroj u procesu proizvodnje gume. Glavni kupci, koji čine 80 posto ukupne proizvodnje, najpoznatiji su svjetski proizvođači automobilskih guma poput Continentala, Michelina, GoodYeara i Pirellija, a glavni konkurenti nalaze se u istočnoj Europi te na Dalekom istoku. Strategija uspjeha tvrtke temelji se na zapošljavanju visokokvalificirane radne snage za vrhunsku kvalitetu, uz niske troškove proizvodnje.

Od osnivanja tvrtke broj zaposlenih povećan je sa 150 na 585.  Ukupna ulaganja su do danas na razini 180 milijuna kuna, od čega samo u zadnje tri godine oko 100 milijuna.

U 2011. godini tvrtka je povećala svoj kapacitet za 80 posto te je isporučila 393 hidraulične preše, čime je postala najveći svjetski proizvođač takvih strojeva. Ubrzani rast koji je tvrtka imala tijekom 2011. nastavio se i sljedeće, 2012. godine, pa je ukupno isporučeno 430 preša, a uvedeni su i neki novi proizvodi kao što je preša za vulkanizaciju kamionskih guma te montaža komponenata ostalih strojeva koji prethode prešama u proizvodnom procesu gume. Posebno treba istaknuti višegodišnji rad na razvoju mreže kooperanata tako da danas mnoge male i srednje tvrtke iz bliže i dalje okolice proizvode zavarene sklopove te ostale strojne elemente za HF Belišće.

Harburg – Freudenberger Belišće d.o.o.
Radnička 5
HR-31551 Belišće
Tel.: +385 (0)31 516-800
Fax: +385 (0)31 516-805
E-mail: info@hf-group.com
www.hf-group.com