20. Zlatna kuna

Saponia d.d.

Nominacija u kategoriji:

Velika trgovačka društva

Saponia d.d. Osijek vodeći je hrvatski proizvođač deterdženata i sredstava za čišćenje. Današnje uspješno poslovanje rezultat je spoja tradicije duge 118 godina i suvremenih spoznaja u kemijskoj tehnologiji, poslovnoj organizaciji i marketingu. Prijelomna godina za budući prosperitet tvrtke bila je 1998. godina kada je uspješno završen proces privatizacije. S novom poslovnom strategijom stvoreni su preduvjeti kontinuiranog rasta te jačanja tržišnih pozicija.

Tehnološka konkurentnost otvorila je prostor za daljnje jačanje tržišnih pozicija Saponijinih brendova – Faks helizim, Bioaktiv, Ornel, Nila, Arf, Likvi i Zirodent te rast prodaje na hrvatskom i izvoznim tržištima. Povećana potražnja za proizvodima uvjetovala je i investicijske aktivnosti u tehnološke procese te je od 1998. uloženo oko 280 mil. kuna, a samo u 2011. uloženo je 27,6 mil. kuna u povećanje kapaciteta. Takav uspjeh ne bi bio moguć bez intenzivne poslovne aktivnosti koja je bila usmjerena u daljnje unaprjeđenje kvalitete u svim segmentima poslovanja, optimalizaciji proizvodnje i troškovnoj učinkovitosti. Pojačana su ulaganja u razvoj novih proizvoda i marketing te jačanje pozicija Saponije na izvoznim tržištima.

Trend rasta nastavljen je i u 2012. godini s posebnim naglaskom na rast na hrvatskom tržištu na kojem su, zahvaljujući proaktivnom pristupu, osigurane vodeće tržišne pozicije u segmentu deterdženata za pranje rublja i oplemenjivača.

Lojalnost potrošača prema svojim proizvodima Saponia može zahvaliti brend strategiji utemeljenoj na principima cjelovitog pristupa kvaliteti, zadovoljenju ekoloških standarda i kreiranju vizualnog identiteta proizvoda u skladu s tržišnim trendovima.

Saponia d.d.
M. Gupca 2
HR-31000 Osijek
Tel.: +385 (0)31 513-513
Fax: +385 (0)31 513-103
E-mail: saponia@saponia.hr
www.saponia.hr