20. Zlatna kuna

Zaklada “Izvorno hrvatsko”

Dobitnici sredstava Zaklade “Izvorno hrvatsko” 2013. Godine

Hrvatska gospodarska komora osnovala je 1997. godine Zakladu “Izvorno hrvatsko” kojom dodjeljuje sredstva i pruža potporu projektima čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova promidžba na domaćem i stranom tržištu.

 

Evolve d.o.o.

Tvrtka Evolve d.o.o. bavi se razvojem inovacija i novih proizvoda. “Mobilna kada za njegu teže pokretnih i nepokretnih bolesnika“ medicinsko je pomagalo za fizikalnu terapiju, odnosno za specijalne terapeutske i higijenske svrhe, a ujedno je i priručna kada koja služi za njegu bolesnika izravno na bolesničkom krevetu.

Sredstva Zaklade koristila bi se za izradu prve serije proizvoda te za kreiranje vizualnog identiteta, za marketing i plasman proizvoda.

evolve

 

Griffon vulture d.o.o.

Tvrtka Griffon vulture d.o.o. razvija projekt Karbonski bicikl. Cilj je izrada karbonskog bicikla s modulom za punjenje baterija velikog kapaciteta iz alternativnih izvora energije koji će moći autonomno prevaliti udaljenost od više stotina kilometara s jednim punjenjem baterija. To će biti moguće zahvaljujući fotonaponskim sustavima koji će biti ugrađeni na spomenuti modul i na taj način pretvarati solarnu energiju u pogonsku.

Sredstva Zaklade koristila bi se za izradu tehničke dokumentacije, konstrukcije bicikla i modula, komponenti bicikla, za sklapanje i testiranje.

bicikl_3a

 

Ivković d.o.o.

Tvrtka Ivković d.o.o. – voćarski centar, osim proizvodnje voćnih sadnica, bavi se i proizvodnjom 100 postotnog prirodnog soka od jabuka iz integrirane proizvodnje jabuka s vlastitih plantaža, proizvedenih i certificiranih po standardima global G.A.P.

“Tekuća jabuka Ivković” sok je bez dodane vode, šećera, umjetnih sladila i drugih konzervansa. Sok se puni u obiteljsko pakiranje “bag in box” zapremine 5 litara.

Sredstva Zaklade koristila bi se za unapređenje ambalaže i istraživanje tržišta.

jabuka_2

 

Lukač d.o.o.

Tvrtka Lukač d.o.o. proizvodi konzumna jaja te posjeduje vlastiti pogon za njihovu preradu. Riječ je o proizvodnji tekućih pasteriziranih jaja koja su mikrobiološki prihvatljivija od klasičnih jer u cijelosti udovoljavaju zdravstveno-higijenskim uvjetima. Gledano s tehnološkog i aspekta kvalitete tzv. melanž zbog svoje lake upotrebe i produženog roka trajanja ima široku primjenu u prehrambenoj industriji.

Sredstva Zaklade koristila bi se za uvođenje certifikata radi poboljšanja kvalitete proizvoda, i to: Halal certifikata, Kosher certifikata te IFS certifikata.

lukac

 

Povratak d.o.o.

Tvrtka Povratak d.o.o. bavi se proizvodnjom solnog cvijeta i morske soli u inovativnom sustavu vjetrosolane. Osnovna značajka toga sustava je otkloniti negativan utjecaj oborina u klasičnoj proizvodnji što produžava proizvodnu godinu na svih 365 dana te se na taj način proizvodnja povećava 10-15 puta.

Sredstva Zaklade koristila bi se za izgradnju sušnice s pripadajućim skladištem te za izradu primjereno dizajniranog specijalnog poklopca.

sol_2