20. Zlatna kuna

Zlatna kuna za inovaciju

Bernarda Cecelja, vlasnica i generalna direktorica tvrtke Bernarda d.o.o.

Bernarda Cecelja rođena je 1952. godine u Varaždinskim Toplicama u kojima je stekla i osnovnoškolsko obrazovanje. Nakon završene srednje ekonomske škole u Varaždinu svoj životni i radni tijek započela je u Švicarskoj u kojoj je uspješno svladala njemački, talijanski i francuski jezik. Nakon povratka u Varaždinske Toplice zapošljava se u tadašnjoj Tvornici opruga gdje se bavila poslovima nabave repromaterijala i strojeva iz inozemstva te isporukom gotovih proizvoda partnerima diljem Europe. Shodno tome radu redovito je bila u doticaju s najnovijim svjetskim trendovima u proizvodnji krevetnih sustava i namještaja te je rano razvila istančan osjećaj za važnost znanstvenih inovacija i primjenu suvremenih tehnologija. Tijekom vremena nekoliko inovativnih ideja  prepoznali su strani poslovni partneri i ohrabrili je da pokrene proizvodnju hotelskih kreveta i madraca u Hrvatskoj.

Bernarda Cecelja proglašena je poduzetnicom godine (MINPRO) 2000. i 2003. te od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva najboljom poduzetnicom za 2006. godinu. Hrvatska udruga menadžera i poduzetnika CROMA proglasila ju je poduzetnicom godine za 2005., 2007. i 2010. godinu. Prošle, 2012. godine, tri proizvoda dobila su zlatnu plaketu za inovacije ARCA te srebrnu medalju na sajmu inovacija INNOVA u Bruxellesu na kojem je istovremeno promovirana u vitezicu inovatorstva radi kontinuiranog inovativnog rada i primjene inovacija u tržišnim proizvodima.

Anatomski jastuk “Pospanko”

Jastuk “Pospanko” u potpunosti je prilagođen anatomskim i biološkim potrebama spavača. Osigurava optimalne mikroklimatske uvjete spavanja uz upotrebu materijala koji ne štete zdravlju. Optimalno podupire i prilagođava se vratnom dijelu kralježnice te može biti sastavni dio i pomoć u prevenciji različitih oboljenja ili u smanjivanju postojećih tegoba kao što su bol u vratu, glavobolja, vrtoglavica, trnci u rukama.

Jastuk “Pospanko” sastoji se od termoosjetljive visko memory pjene u koju su ugrađene poliuretanske spiralne opruge za optimalno podupiranje i ravnomjerni položaj vratnog dijela kralježnice. Zahvaljujući takvim oprugama, postignut je efekt zračne pumpe duž cijelog jastuka: spiralne opruge pod pritiskom istiskuju iz jastuka vlažni, a uvlače suhi svježi zrak čime je omogućeno iznimno svojstvo izmjene vlage u jastuku. Dodatnom provođenju i odstranjivanju vlage uvelike pomaže Hydrofast navlaka koja odlično upija vlagu i raspoređuje ju po cijeloj površini jastuka kako bi se lakše i brže otpustila.

Jastuk “Pospanko” proizvodi se i u verziji sa Silverline navlakom koja uz antibakterijsko djelovanje ima i antistresno djelovanje zahvaljujući protkanim nitima srebra. Svi materijali korišteni pri izradi toga proizvoda posjeduju certifikat Öko-tex standard 100 koji dokazuje da ne sadrže zdravlju štetne spojeve i kemikalije.

Jastuk “Pospanko” nagrađen je zlatnom plaketom “Mobil optimum” na 37. međunarodnom sajmu namještaja i unutrašnjeg uređenja Ambienta 2010. Na Sajmu inovacija ARCA 2012 osvojio je zlatnu medalju te srebrnu medalju Ruske asocijacije za međunarodnu znanstvenu i tehnološku suradnju. Na međunarodnom sajmu inovacija INNOVA u Bruxellesu osvojio je srebrnu medalju te zlatnu medalju rumunjskog Ministarstva za istraživanje.

U nešto modificiranom obliku, s obzirom na obujam korištenja u bolničkim uvjetima, jastuk “Pospanko” certificirale su nadležne agencije za zdravstvo RH kao medicinsko pomagalo.

Trenutno je u postupku dobivanja patenta.

Bernarda pospanko

 

Frane Franičević, suvlasnik i predsjednik Uprave RASCO d.o.o.

Frane Franičević rođen je 1959. godine u Splitu. Osnovnu školu pohađao je od 1965. do 1973. godine u Drveniku, Zadru i Sućurju, a srednju strojarsku tehničku školu od 1973. do 1977. godine u Splitu. Na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu diplomirao je 1981. godine strojarstvo, smjer konstrukcijsko-tehnološki.

Od 1982. do 1986. godine radio je u tvornici traktora Tomo Vinković kao konstruktor alata i naprava, a od 1986. do 1990. godine u SOUR Bilokalnik kao tehnički rukovoditelj i direktor tehničkog održavanja. Od 1990. godine do danas suvlasnik je i predsjednik Uprave RASCO d.o.o., tvornice komunalne opreme.

Tridesetogodišnje iskustvo na poslovima koji su zahtijevali stručnost i organizacijske sposobnosti, dugogodišnji rad na razvoju strojeva i uređaja te uključenost u razvojne projekte do najsitnijeg detalja, rezultirali su iskustvom i znanjem koje Frane Franičević uspješno prenosi na mlade stručnjake u tvrtki RASCO.

MUVO – malo univerzalno vozilo

MUVO je malo univerzalno vozilo za komunalno održavanje gradova, razvijeno i proizvedeno u Hrvatskoj. Dizajnirano je kao univerzalni nosač alata: od zimske opreme poput snježnih plugova, frezi i posipača, četki i spremnika za ljetno čišćenje ulica, kosilica, smetlarskog spremnika s kompaktorom, sve do spremnika i mlaznice za vatrogasnu službu ili hidrauličke podizne platforme za održavanje drveća i rasvjetnih tijela u gradovima.

Brza i jednostavna izmjena priključaka i nadogradnji MUVO-u daje sposobnost obavljanja širokog raspona poslova tijekom cijele godine, čime se eliminira potreba korištenja više skupih, specijaliziranih vozila. Kompaktne dimenzije i izvrsne sposobnosti manevriranja čine MUVO odličnim za napučena urbana područja.

Kao plod vlastitog višegodišnjeg razvoja, ovo malo vozilo velikih mogućnosti za RASCO predstavlja ulazak u sasvim novi segment komunalnog tržišta. MUVO se proizvodi u RASCO-vim pogonima u Kalinovcu, a sastavne komponente vozila, kao i gotov proizvod, zadovoljavaju sve europske standarde kvalitete, sigurnosti i zaštite okoliša.

MUVO je europsku premijeru doživio 2012. godine na sajmu IFAT u Münchenu, gdje je izazvao veliku pažnju europske javnosti te je tijekom godine predstavljan na organiziranim prezentacijama u svim zemljama Jugoistočne Europe. Krajem 2012. prvi MUVO prodan je u Norvešku te u sklopu zimske službe održava grad Bergen.

Muvo